Medaljens groteske bakside

Overskriften i Romerikes Blad var følgende: Medaljens groteske bakside  

 

Som vi vet er nå den nye generasjonen av iPhone kommet ut for fullt, lansert av Steve Jobs. Romerikes blad kommer med hemmeligheten bak produksjonen. Jeg leste meg igjennom det med omtrent tårer i øynene.

Med tanke på meg selv som syntes det er lenge å jobbe fra 9 til 4 i helgen, så er jo det ingen ting i forhold til hva kinesiske ungdom utsettes for. Steve Job har kommet med noe stort, som så alt for mange har lyst på. Jo flere produkter som selges, jo flere må produserer-og flere liv til gå tapt.

Man skal ikke måtte jobbe jeg ihjel som disse gjør.

 

Apples guru Steve Jobs lanserte denne uken neste generasjon av mobiltelefonen iPhone. Det skjer få måneder etter lanseringen av iPhad-lesebrettet som hele verden ser ut til å stå i kø for å få tatt i bruk.

I mellomtiden har 10 unge mennesker hoppet i døden fra lokalene til fabrikken Foxconn i Shenzhen i Kina. Her produserer iPhon-ene og iPhad-ene av lavlønte kinesiske ungdommer sittende ved samlebåndet fra tidlig morgen til sen kveld, helgene inkludert, under streng militær arbeidsdisiplin. Fabrikken har utrolige 420.000 ansatte. De lever sitt liv inne på fabrikkområdet-her arbeider de, spiser og sover, på timannsrom. Det er ikke tid til noe annet. Familien ser de kanskje en gang i året. For noen blir presset, stresset og ufrihet for stor. De forlater denne verden og etterlater seg små lapper med unnskyldning til sine foreldre for at de ikke lenger kan bidra til å brødfø sin fattige familie på landsbygda.

Arbeiderne er alt fra 15 til 25 år. 

Det er jo ikke akkurat noen hemmelighet at barnearbeid skjer overalt. Men selv de fattige burde se forskjell på å la barna jobbe, og det å la dem jobbe seg ihjel. Enda verre er det at mange av oss nordmenn ikke ser det, vi bryr oss ikke og skjønner ikke hva som er galt med det. Det er slike ting jeg så gjerne vil hjelpe, men jeg er heller ingen millionær.

Vi klarer ikke sette oss inn i situasjonen de befinner seg i, vi har det ikke slik og vil ikke få det slik. Men det er lov å tenke seg om 2 ganger.


-Hva tenker du om det?

2 kommentarer

Camilla - veien til toppidrett

12.jun.2010 kl.21:52

Jeg har også lest om dette.. og jeg får helt vondt inni meg...

Jeg føler meg så slem som støtter dette ved å både kjøpe iPod og Nike-klær...

Får lyst til å boikotte alle de merkene som driver med slik umenneskelig behandling..

tereza

12.jun.2010 kl.22:30

Camilla: Ja, de lager jo liksom ting vi trenger..så er jo egentlig ett problem å la være å kjøpe også. Men de burde så absolutt få bedre jobbmuligheter. Både bedre lønn (som de nå skal få) og redusert jobb tid.

Skriv en ny kommentar

tereza

tereza

17, Oslo

Tereza her. Blogger om det meste, men blir vel mest om hva jeg gjør =) Kom gjerne med ønsker om hva jeg skal blogge om :) Foresten: leser bloggen nå

Norske blogger bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits